Επικονδυλίτιδα

Η επικονδυλίτιδα οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις του καρπού και υπτιασμού του αντιβράχιου προκαλώντας μερική ρήξη των ινών.

Ο ασθενής νιώθει ήπιες ενοχλήσεις σε ορισμένες κινήσεις ιδιαίτερα του χεριού. Δυσκολεύεται πχ στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της βρύσης, στο σερβίρισμα, στο στρίψιμο του κλειδιου κ.α.

Λόγω των ήπιων ενοχλήσεων η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται από την αρχή. Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική και σπάνια χειρουργική η οποία γίνεται στην περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας με:

xoρήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων

τοπικές εγχύσεις κορτικοειδών

φυσιοθεραπεία

Ορογονοθυλακίτιδα

Η ορογονοθυλακίτιδα παρουσιάζεται όταν ο ορογόνος θύλακος διογκώνεται λόγω υγρού και φαίνεται κάτω από δέρμα. Αυτό οφείλεται σε προστριβή του αγκώνα σε σκληρές επιφάνειες.

Αν η αιτία της ορογονοθυλακίτιδας δεν είναι τραυματική γίνεται περίδεση του αγκώνα και ακινησία. Αν η διόγκωση όμως δεν υποχωρήσει γίνεται παρεκέντηση.

Οστεοαρθρίτιδα Αγκώνα

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από ενδοαρθρικά κατάγματα, οστεοχονδρωμάτωση και διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως η δυσκαμψία η οποία προοδευτικά αυξάνει, ο πόνος και η διόγκωση της άρθρωσης.

Στην περίπτωση των οστεοχονδρίτιδων συχνό σύμπτωμα είναι και η εμπλοκή του αγκώνα εξαιτίας παρεμβολής ελεύθερου οστεοχόνδρινου σώματος μεταξύ των αρθρικών επιφανειών.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται νευρίτιδα του ωλενίου νεύρου.

Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει αφαίρεση των ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωματίων, και αν οι αλλοιώσεις είναι βαριές γίνεται ολική αρθροπλαστική.